Zwaargewichten in de Javastraat: Prud’homme, ‘dikke’ Charles en Nico Papineau Salm.

Stapel, stapel, alweer een verhaal uit de Indische buurt in Amsterdam Oost. Deze keer over de handel en wandel van Ferry Prud’homme de Lodder in deze buurt. De afgelopen jaren was pandjesbaas Prud’homme de Lodder nog de (ongekroonde) koning van de Javastraat. Snel panden aankopen en met royale hulp van Bouw en Woontoezicht Zeeburg van de huurders af komen, kleine verbouwing en verpatsen maar als gesplitste koop-appartementen. Inmiddels gaat het minder goed en staat Prud’Homme zijn luxe kantoorvilla aan op Noordeinde 108 executoriaal op de veiling gepland voor 11 oktober 2010.

Handel, wandel en struikel
Dat Prud’homme aan het struikelen was werd eigenlijk al duidelijk toen de Belastingdienst beslag legde op een pand in de Javastraat voor € 358.562. Huurders moesten de huur opeens rechtstreeks aan belastingdienst betalen. Op andere panden in Javastraat van Prud’homme ligt dan al voor ca. 1 miljoen beslag van verschillende andere vastgoedhandelaren. De spiraal gaat nu hard naar beneden, De Lodder moet geld hebben en snel. In een vrij grote deal verkoopt hij voor € 5.806.875,20 een smak panden waaronder enkele in de Indische buurt aan Converse DC van Koert Hans Smit, de voormalig financieel directeur van de Imca Vastgoed van Eric de Vlieger.

‘Dikke’ Charles Geerts en Gerard Cok in de Indische buurt
Het meest spraakmakende begon op 17 april 2009, de gehele familie Prud’homme de Lodder levert (kadaster akte) op deze dag aan horeca- annex vastgoed- annex coffeeshopboer Hans Kortlevers: bloot eigendom panden, recht van vruchtgebruik, het bloot eigendom belast met recht van vruchtgebruik voor vele panden in de Indische Buurt: acht panden op de Javastraat, twee panden op de Sumatrastraat en eentje op de Bankastraat. In augustus van dat zelfde jaar verkoopt Kortlevers het 2/3 deel van het pakket panden alweer door. Aan wie? Niemand minder dan aan de illustere ‘Dikke’ Charles Geerts en Gerard Cok. Een maand na bovengenoemde transactie, op 16 september 2009, vind alweer de volgende levering plaats van Kortlevers, Geerts en Cok aan notaris/advocaat Christian Neef, als gemachtigde van de koper Stichting BOAMS. Die meneer Neef is overigens ook weer de huisbaas van Geerts op de Oudekerksplein 60: Neef verhuurt die toko aan de B.V. Uitgeverij Recreade van Geerts. Maar dat terzijde.

Deze Stichting BOAMS wordt vertegenwoordigd door ene Willem Grootendorst. Maar er zit een adder onder het gras. Grootendorst kwamen we namelijk al eerder tegen in een deal van Charles Geerts in de Hunzestraat. In de akte van levering van de Hunzestraat 117-129 was Grootendorst namens JFO Holding, een bedrijf van Geerts, zelfstandig vertegenwoordigingsbevoegd bestuurder. Ook BOAMS blijkt dus gewoon van Geerts te zijn.

Werelds Wonen
Het investeringsklimaat voor vastgoedcowboys zoals Prud’Homme de Lodder was onder buurtwethouder Nico Salm in de Indische Buurt natuurlijk top. Een ruim quotum te splitsen woningen en een rode loper via stadsdeels Werelds Wonen project waarin beleidsmatig ambtenaren werden ingezet om huurders te bewegen te verhuizen. In den beginne van dit project vergoedde het stadsdeel zelfs de 5000 euro verhuiskosten aan huurders voor de investerende vastgoed jongens. Weg! weg, weg met die huurders moeten de beleidsmakers en bestuurders van Stadsdeel Zeebug gedacht hebben. Toen Prud’Homme omviel was blijkbaar de uiterste consequentie van het Werelds Wonen beleid dat zwaar omstreden vastgoed types zoals Geerts, die via het 1012 project door de Gemeente Amsterdam in het centrum voor 25 miljoen uitgekocht werd wegens vermeende criminele banden, in de Indische Buurt gaan investeren.

Inmiddels is Prud’homme de Lodder omgevallen, stadsdeel Zeeburg bestaat niet meer en is Nico Salm als wethouder wonen weg (en bijna directeur van corporatie de Alliantie??). Wat overblijft is de vraag hoe het nieuwe Stadsdeel Oost dit gaat repareren…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload