Frank van Dalen en het eigenbelang; eigen zaken eerst.


Frank van Dalen en het eigenbelang; eigen zaken eerst.

Krakerhater Frank van Dalen, raadslid voor de VVD in Amsterdam briest er
op zijn website weer eens flink op los. Krakers laten volgens hem in de
Schoolstraat in Amsterdam-West een puinhoop achter. Op zijn website staat
een link naar de site van de Telegraaf om die stelling te onderbouwen.

Eerder die dag sprak Frank er schande van dat de Raadsleden van het Hof in
Amsterdam en Den Haag de ontruiming van een aantal panden in Amsterdam op
strafrechtelijke gronden verboden had. Maar klopt het verhaal van de
Schoolstraat wel en waarom is Frank zo verbeten op krakers die volgens hem
alleen maar voor hun eigen belangen opkomen en panden van anderen stelen?

De panden in de Schoolstraat zijn eind augustus 2008 gekraakt. De panden
waren door woningbouwcorporatie Eigen Haard dichtgetimmerd en aan de
verloedering prijsgegeven. In de straat was veel overlast van anti-krakers
die in de straat woonden. Die overlast was zo erg dat er zelfs een
alcoholverbod werd ingesteld om de overlast een beetje te kunnen beperken.

De kraakgroep trof een pand aan waar flink aan verbouwd diende te worden
om het weer veilig te kunnen bewonen. Op hun
website
hebben ze foto’s geplaatst van hun vorderingen. Een inspecteur van het bouwtoezicht van het stadsdeel Oud-West kwam polshoogte nemen en vond het allemaal in orde.

De Telegraaf liegt dus gewoon en Frank van Dalen is wel erg gretig om dit verhaal in zijn krijgstocht tegen het kraken te misbruiken. Inmiddels is hij van mening dat het verbod van de gerechtshoven Den Haag en Rotterdam genegeerd dienen te worden. Waarom?

Misschien komt dat omdat dit VVD-Raadslid verzwijgt dat hij zelf speculant en eigenaar van panden is, zo bezit hij gesplitste appartementen in de Frederik Hendrikstraat, veschillende etages en appartementen op het Rapenburg en nog wat vastgoed op de Binnenkant. Wie iets van hem wil huren
kan dat hier doen: Funda. Ook exploiteert hij nog een short stay appartementencomplex op de Prins Hendrikkade.
Op Rapenburg 54A, in bezit van Van Dalen staat het bedrijf Appartementen Bouw Rapenburg B.V. Ingeschreven. Dit bedrijf is weer eigenaar van de panden Prins Hendrikkade 173-174-175. Als je voor je vrienden die naar Amsterdam komen nog een hotelkamer zoekt kun je hier terecht: Active Hotels

Toch raar dat een speculant die een aantal gesplitste panden bezit en etages verhuurd in de raadscommissie wonen pleit voor meer mogelijkheden voor particuliere eigenaren om hun panden te splitsen en minder bescherming voor huurders. Het standpunt van de VVD inzake hotels
en illegale hotelkamers laat zich al raden. Je kunt dan toch niet meer spreken van de schijn van belangenverstrengeling…

Maar er is meer. Frank van Dalen bezit op het Rapenburg het zogenaamde Zwitserse huis waarvan delen alweer enkele jaren gelden gekraakt waren. Naast het pand stond een historisch loodsje dat van de steenhouwerij Wegewijs was. De buurt verzette zich fel tegen de sloop maar op raadselachtige wijze kreeg Van Dalen toch zijn sloopvergunning. Vraag nog maar eens aan zijn liberale vriendje Ton Hooijmaijers, die toen wethouder was, hoe dat kwam destijds.
Van Dalen bouwde er een appartementencomplex dat het historisch ensemble onherstelbaar heeft verminkt. Het Parool schreef er eerder een artikel over en de Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad hebben op hun site nog steeds een alternatief plan staan om iets van het aanzicht te redden.

Het hebben van dubbele petten is voor Frank van Dalen overigens niets ongewoons. Het raadslid kwam al eerder in april 2010 in opspraak naar aanleiding van een rapport over de slechte boekhouding van Pro Gay, de stichting die de Gay Pride organiseert met subidie van de gemeente.

Met welke agenda zit Frank van Dalen in de gemeenteraad? Zijn eigen of die van de kiezer? Hoe het ook zij, krakers verwijten dat ze dat alleen uit eigenbelang doen vinden wij gezien het voorgaande een beetje gratuit.

*
*
*
UPDATE: Nu met extra gratis artikel van HP de Tijd over Frank van Dalen uit 2003.
*
*
*

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload