Oostpoort: Fata morgana van plannen

(deel 1, lapjeskat in speculatiewoestijn)

Over Oostpoort, het ontwikkelingsproject in Amsterdam Oost van het oude polderweggebied waar ooit de oude gasfabriek stond, heeft SPOK nog niets geschreven… Tot nu toe! De uitkomst van het onderzoek naar MuzyQ was – je gelooft het niet – dat het stadsdeel aan wensdenken had gedaan en dat de raad zich niet kritisch genoeg had opgesteld. Maar MuzyQ is slechts een van de inmiddels talloze uitglijders bij de ontwikkeling van Oostpoort. Inmiddels staat het stadsdeel onder curatele. Heeft Oost daarvan geleerd? Nee! Het stadsdeel is van plan om in het geheim nog meer afspraken te maken over de ontwikkeling van Oostpoort.

De projectontwikkelaar van Oostpoort OCP, bestaande uit Ymere, Stadgenoot en het Bouwfonds, heeft al weer een tijdje geleden in Cannes (geen grap!) een deal gesloten met stadsdeel Oost. Hiermee is het stadsdeel hele grote risico’s aan gegaan met Oostpoort.

Woensdag 7 december 2011 wordt een vertrouwelijk kabinetsstuk behandeld in de deelraad Oost waarbij de financiële risico’s van Oostpoort besproken worden. Deze bijeenkomst vindt achter gesloten deuren plaats, dat is al op z’n minst raar. Vreemd dat er met het onderzoeksrapport MuzyQ openbaarheid werd betracht terwijl er woensdag weer geheim wordt gedaan over de financiële risico’s van Oostpoort.

Vanaf het begin wordt OCP door het stadsdeel in de watten gelegd. OCP kocht het hele Oostpoort terrein voor niet meer dan 28 miljoen. Voor het voormalig politiebureau werd bijvoorbeeld slechts 200.000 euro neergeteld. Een monumentaal pand van meer dan tweehonderd vierkante meter in top-staat op een top-locatie voor twee ton onderhands verkopen. De sfeer in Cannes zal goed geweest zijn, heel goed (‘Duco, champagne!’).

De hoop van het stadsdeel was waarschijnlijk dat OCP zich na deze
cadeautjes een beetje coöperatief zou opstellen. Maar dat bleek een
misrekening. Een rechtszaak over sanering van de oostpoort grond tegen OCP werd verloren, met een miljoenenstrop als gevolg. De wethouder Verheij-hal zou worden behouden maar OCP sloopt toch. OCP had ook geen trek in de ontwikkeling van MuzyQ, met de bekende strop als gevolg.

Maar in plaats van zich in te dekken, gaat de overheid gewoon door met
cadeautjes uitdelen. De projectontwikkelaar kreeg miljoenen subsidie van toenmalig minister van WWI, voormalig vastgoedadvocaat, daar is-ie weer, meneer Eberhard Van der Laan. Een extra cadeautje was ook nog het stadsstrand dat het stadsdeel meefinanciert om de verkopen van OCP op te schroeven.

Als een klein kind dat inmiddels weet dat drammen helpt, weigert het OCP nu te ontwikkelen. Oostelijk Oostpoort, waarvoor OCP nog geen miljoenen extra subsidie kreeg, ligt nog steeds braak, vele jaren nadat gebouwd had moeten worden.

Het stadsdeel heeft nu een manier bedacht om OCP aan te zetten tot bouwen: nog meer pamperen, nog meer pleasen. In een brief van portefeuillehouder Thijs Reuten aan de raad van 23 september blijkt dat oostelijk Oostpoort verkaveld kan worden geleverd aan OCP. Hierdoor krijgt OCP de mogelijkheid om eerst de krenten uit de pap te ontwikkelen. Dat wil in praktijk zeggen dat OCP eerst de peperdure marktkoopwoningen en hun verkoopkantoor mag realiseren en dan pas de rest…

Daarbij zegt Reuten dat OCP de grond zo snel mogelijk af moet nemen, want anders kost dat het stadsdeel geld. Maar de grond wordt juist zo laat mogelijk geleverd en alleen wanneer OCP dat wil. De grond zal vlak voor aanvang van de bouw worden geleverd. Er is afgesproken dat de met de bouw pas wordt begonnen als 60% van de appartementen en penthouses zijn verkocht, maar niemand maakt natuurlijk haast met de verkoop van woningen als de markt is ingezakt. Daarbij wordt de grond pas afgegeven als er een WABO vergunning is verleend, zo zet OCP druk op het stadsdeel want als die de vergunningsaanvragen niet goedkeuren kost dat het stadsdeel geld.

Het stadsdeel geeft OCP dus alle ruimte en stelt geen eisen. Terwijl het
zo eenvoudig is: laat OCP Oostelijk Oostpoort in één keer afnemen en
ontwikkelen of ga op zoek naar een andere ontwikkelaar. Dat had al jaren geleden moeten gebeuren maar beter laat dan nooit. Zo snel mogelijk afnemen die hap zand en in 1 keer ontwikkelen, geen krenten uit de pap!

Letterlijk uit de besluitenlijst 27 sept 2011: “Portefeuillehouder Reuten zal uitzoeken of het mogelijk is het hele gebied in één keer uit te geven.” De erfpachtconstructie tussen gemeente en OCP laat daar ook ruimte voor.

Al met al komt het er op neer dat het stadsdeel Oost niet lukt om OCP te
laten bouwen. Niets is zo eenzaam als een stadsstrand in november. Het
stadsdeel heeft al vele miljoenen over de balk gegooid en OCP investeerde nog praktisch niets. Maar OCP loopt straks wel weg met de winsten verkregen uit de krenten uit de pap. En het stadsdeel blijft zitten met Oostpoort als lapjeskat, verkaveling in de speculatiewoestijn met slechts een fata morgana van planvorming.

Wordt dit een monumentale fout in het begin van de economische crisis?

Het is triest, Thijs Reuten denkt dirigent te zijn maar OCP draait aan het
orgel en de deelraad danst met zwakke enkeltjes en de vingers in de oren op de muziek. Maar niet op muziek van de Dijk of Ramses Shaffy maar op een beklemmende onherkenbare muziek vreemd van de buurt, vreemd van de stad.

Het is ook nog leuk, niets is al echt besloten want deze woensdag en ook volgende week wordt de toekomst van Oostpoort behandeld door de deelraad Oost. Je weet wel, die deelraad die net van zichzelf concludeerde dat er teveel aan wensdenken werd gedaan en te weinig kritiek is. En daar ligt een uitdaging voor de raad, misschien dan toch een keer mosterd tijdens de maaltijd?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload