Speculanten Alliantie

Op 6 mei jongsleden brak een groepje studenten de deur open van een leegstaand pand aan de Zeeburgerdijk 265 van corporatie De Alliantie. Het was niet de eerste keer dat het pand werd gekraakt, wel zijn we nu enkele eigenaren verder.

De kraakgroep wilde De Alliantie met de kraak ook aanspreken op de in hun ogen speculatieve aankoopwaarde. Uit de laatste drie leveringsaktes blijkt dat er een niet te verklaren waardesprong heeft plaatsgevonden van een half miljoen, binnen zes maanden tijd:

2007-12-20 AWA BV levert het pand aan Es Vedra Holding BV voor € 1.150.000
2008-06-02 Es Vedra Holding BV levert pand aan Converse Development BV voor de economische verkoopprijs van € 1.150.000 plus € 55.000 voor de erfpacht, en de juridische verkoopprijs van 1 euro.
2008-12-15 Converse Development BV levert het pand aan De Alliantie voor € 1.650.000

In 2008 had Converse, eigendom van Koert Hans Smit, voormalig financieel directeur van de Imca Groep van Eric de Vlieger, nog megalomane plannen met dit stuk stad, bezie hier een impressie van hoe het had moeten worden…

En toen nam eind 2008, de vastgoedbubble was al gebarsten, De Alliantie het pand over om de boel te slopen en er koopwoningen te bouwen. In het filmpje op AT5 komt De Alliantie ook aan het woord: “door de crisis is alles nu veranderd”. Ja, de koekoek. Terwijl de (vastgoed)crisis eind 2008 met de dag ernstiger werd een toekomstige bouwlocatie kopen voor € 1.650.000? Zouden ze zich hebben afgevraagd waarom de commerciële ontwikkelaar Converse van het pand af wilde? Die zag de bui natuurlijk al hangen, de komende jaren wordt hier helemaal niets gebouwd!
Volgens dezelfde AT5 webpagina zou De Alliantie ook hebben ontkent dat de waarde van het gebouw niet gestegen zou zijn. Tuurlijk..

Het pand is ondertussen al na enkele dagen ontruimd, De Alliantie heeft namelijk een plan voor het pand. Er komt een opslagruimte…
Beetje dure opslag, dat dan weer wel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Captcha Captcha Reload